Informatie

Witbuikegels zijn exotische dieren die in de afgelopen jaren steeds meer in populariteit stijgen. Maar het blijven exotische dieren die je niet zomaar in huis zou moeten nemen, daar is heel wat inlezen en voorbereiden voor nodig. Lees daarom rustig onze informatieve pagina’s door over hun huisvesting, verzorging, voeding en meer. Bij onze hedgery krijg je bij het aanmelden van de wachtlijst een enquete toegestuurd om te pijlen hoeveel kennis je van deze dieren hebt. Dit doen wij om te weten te komen hoeveel begeleiding je eventueel nodig hebt in deze voorbereiding. Het is iets anders dan je gewend bent bij veel andere hedgery’s, maar uiteindelijk zorgt dit er óók voor dat je met meer kennis aan deze dieren begint, je enigszins weet hoe je op situaties moet reageren als ze zich voordoen en het
verbeterd daardoor ook de dierwelzijn voor jouw nieuwe huisdier.

Huisvesting

DE MINIMALE EISEN

De minimale afmetingen voor het verblijf van een Witbuikegel is 100 centimeter breed en 50 centimeter diep. Groter is echter áltijd beter, omdat ze in het holst van de nacht tot wel 4 kilometer kunnen lopen! Een loopwiel met een diameter van 30 centimeter wordt aanbevolen om een groot deel van deze activiteit op te vangen. Dez moet echter vrij zijn van sleuven en tralies, om verwondingen te voorkomen. Daarnaast kan het loopwiel het best van plastic zijn; Witbuikegels laten namelijk veel ontlasting en urine los tijdens het lopen. Een loopwiel moet dus makkelijk schoon te maken zijn.

Witbuikegels zijn daarnaast ook warmtegevoelig en moeten daarom jaarrond tussen de 22-27 graden Celsius gehouden worden, op een zo stabiel mogelijke temperatuur. Het is namelijk niet zo dat ze overdag op 27 graden Celsius kunnen en in de nacht op kamertemperatuur, daardoor kunnen ze juist last krijgen van zogenoemde “winterslaappogingen”. De makkelijkste manier om dat te regelen is door middel van een thermostaatregelaar en een keramische warmtelamp in een keramische fitting. Ook moet de bodembedekking stofarm zijn om luchtweginfecties te voorkomen. Er zijn verschillende bodemsoorten geschikt: papier pellets, bioactief substraat, natuurlijke substraat, stofarm zaagsel, fleece, enzovoorts. Dit zijn tevens de meest gebruikte opties bij Witbuikegels op het moment.

Leer meer

Voeding

HET BASISPRINCIPE

Witbuikegels zijn insecteneters die veel vlees en insecten nodig hebben in hun basisdieet. Een goede kwaliteit voeding is hierbij heel erg van belang, omdat Witbuikegels erg gevoelige dieren zijn en veel gezondheidsproblemen kunnen ontwikkelen bij een verkeerd dieet. Vanuit de hedgery raden we dan ook aan een katten- of hondenbrok als basis te hebben die veel vlees bevat. Daarnaast is het voeden van levende insecten een grote must in zoveel mogelijk variatie. Een overdaad aan alleen meelwormen kan namelijk problemen als “MBD” veroorzaken. Sprinkhanen, meelwormen, moriowormen, krekels, zijderupsen, dubia kakkerlakken, wasmotten en phoenixwormen zijn enkele insecten die gevoerd kunnen worden. Daarnaast zijn ook pinky’s (muizenbabies), eendagskuikens (diepvrieskuikens), slakkenjongen (tot 2 cm) en andere kleindieren geschikt als onderdeel van hun dieet. Groente en fruit kan beter tot een minimum worden gehouden. Witbuikegels hebben geen enzymen om cellulose te verteren en een overdaad aan groente en fruit kan resulteren in opstoppingen van de darmen.

Leer meer

Verzorging

VAN DE WITBUIKEGEL EN HET VERBLIJF

Net als andere dieren hebben Witbuikegels veel dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse verzorging nodig. Elke week bij het verschonen van het hok, zal ook het loopwiel schoongemaakt moeten worden om opbouw van ontlasting op het loopoppervlak te voorkomen, maar ook op opbouw van bacteriën en virussen te voorkomen. Indien nodig is vaker schoonmaken van een loopwiel gewenst. Het liefst eens per maand het verblijf ontsmetten is aangeraden, maar dit moet in elk geval gebeuren bij besmetting van parasieten en/of bacteriën en/of virussen. In dit geval zul je ook álle toebehoren moeten ontsmetten. Nagels knippen is bij Witbuikegels ook regelmatig nodig, zodat de nagels niet krom groeien en terug in het vel groeien. Gemiddeld moet dit eens per maand, maar dit is vooral afhankelijk van de groeisnelheid van de nagels. Hierbij “fixeer” je de egel en knip je de nagel af net ná het roze gedeelte in de nagel, want dat is waar het bloed stroomt. Dit wordt dan ook wel het ‘leven’ van de nagel genoemd.

Ook is het verstandig om in ieder geval elke 3-6 maanden een controle te laten doen bij de dierenarts, waarin de egel met blote oog wordt bekeken op eventuele problemen, maar ook om de ontlasting te bekijken op interne parasieten zoals bijvoorbeeld spoelwormen. Preventief behandelen van Witbuikegels wordt niet aangeraden. Deels omdat Witbuikegels erg gevoelig zijn voor bestrijdende middelen, maar ook omdat op grote populatie preventief behandelen kan resulteren in immuniteit van parasieten tegen de werkzame middelen. Tevens wordt aangeraden om geen ivermectine te gebruiken, maar selamectine als werkende stof, omdat Witbuikegels heftig op ivermectine kan reageren.

Witbuikegels moeten daarnaast soms ook in bad. Om de pootjes schoon te maken, kun je de egel in een klein laagje lauwwarm water zetten. Het water mag niet hoger zijn dan de buik, om kans op verdrinking te voorkomen. Ook om te voorkomen dat de egel onverhoopt water binnenkrijgt en een luchtweginfectie zich kan ontwikkelen, is het beter om deze hoogte aan te houden. Het lijf van de Witbuikegel hoeft alleen gewassen te worden, wanneer de egel zichtbaar vuil is. Witbuikegels zijn van nature dieren die in de halfwoestijnen voorkomen en zijn niet gebouwd op vochtige omgevingen. Te vaak in bad, slecht afdrogen of verkeerde zeep kan resulteren in huisproblemen zoals schimmels en/of droge huid. Het advies luidt daarom, om de egel niet vaker dan eens per maand te wassen.

Leer meer

Hanteren

VERSCHILLENDE TECHNIEKEN

Een Witbuikegel hanteren is niet heel lastig, maar kan zeker in het begin of wanneer je medicatie moet toedienen, best lastig zijn. Door de jaren heen hebben wij dan ook veel mensen gehoord die het heel eng vonden om voor het eerst een egel vast te houden en die geen idee hadden hoe ze medicatie zouden kunnen toedienen wanneer nodig. En met ál die stekels is dat in het begin ook wel even een dingetje. Maar alles went… Echt waar!

Het eerste hanteren is vaak wat ongemakkelijk, omdat de egel zich vaak net zo onzeker voelt als jij. Voor jullie allebei is het dus ook een kwestie van wennen. In onze hedgery doen we heel veel aan socialisatie in stappen, waardoor de kans groot is dat jouw egeltje al heel veel gewend is. Hoe we het hanteren en het fixeren aanpakken van de egels, leggen we dan ook graag uit in een leuk filmpje met één van onze egels. Daarin laten we zien hoe je een egel normaal uit een verblijf pakt, verschillende manieren hoe je een egel kunt hanteren én leggen we uit hoe je een egel kunt fixeren zodat je medicatie kunt toedienen óf kunt dwangvoeren.

Leer meer

Gedrag

GELUIDEN EN NORMAAL GEDRAG

Witbuikegels kennen veel geluiden en gedragingen. Dat is best lastig om allemaal te herkennen, daarom hebben we op de pagina over gedrag een aantal normale, negatieve en abnormale gedragingen benoemd inclusief de vele verschillende geluiden die een Witbuikegel kan maken. Waar mogelijk zullen we later ook geluidsfragmenten invoegen, maar dat is nog best lastig. witbuikegels maken namelijk langer niet altijd geluid wanneer de eigenaar er bij is. Verreweg het meeste geluid wordt gemaakt wanneer de egel alleen is, of samen met soortgenoten (in geval van vrouwtjes).

Leer meer

Gezondheid

REGELMATIG CONTROLEREN

Omdat Witbuikegels gevoelige dieren zijn, kennen ze veel gezondheidsproblemen. Zelfs wanneer fokkers hun best doen om zoveel mogelijk gezonde egels te fokken, kunnen problemen voorkomen. Sommigen zijn erfelijk aangelegd, anderen worden veroorzaakt door bacteriën, parasieten, virussen, verkeerd dieet, verkeerde verzorging of andere oorzaken.

De meest voorkomende problemen zijn parasieten. Hiervoor kun je regelmatig een controle laten doen bij een dierenarts. Die heeft daarvoor verse ontlasting nodig, dat onder een microscoop wordt bekeken. Als er parasieten in de ontlasting te zien zijn, kan een behandeling worden voorgeschreven.

Daarnaast is kanker een veel voorkomend gezondheidsprobleem bij egels. Voornamelijk tumoren in de buikholte, in de bek, bij het oog en in de hersenen komt veelvoudig voor. Het is onbekend of deze vormen erfelijk zijn aangelegd en de prognose is vaak niet positief. Operaties zijn vaak mogelijk, maar de kans op herstel is hierbij helaas minimaal. Wel is het zo dat kanker vaak pas op latere leeftijd wordt ontdekt en de egel dan al gauw 4-6 jaar oud is, wat tevens de gemiddelde levensduur van een Witbuikegel is.

Maar daarnaast zijn er nog veel meer andere gezondheidsproblemen te vinden bij Witbuikegels. Op de Gezondheidspagina leggen we daarom de verschillende ziekten, aandoeningen en besmettingen uit, samen met de symptomen en mogelijke behandelingen.

Leer meer

Witbuikegel wiki

Wil je nog meer lezen over deze bijzondere dieren? In samenwerking met andere Nederlandse fokkers van Witbuikegels, bestaat er een website met nog véél meer informatie over deze bijzondere dieren. De Witbuikegel Wiki is opgezet door mij in 2011, toen ik zelf net begon met Witbuikegels en er nog maar weinig informatie in het Nederlands te vinden was. Inmiddels is het een goed gebruikte website door veel eigenaren van Witbuikegels, omdat er steeds nieuwe informatieve berichten op komen te staan.

%d bloggers like this: