Voorbereiding

Dag- of nachtmens

Witbuikegels zijn échte nachtdieren. Dat wil zeggen dat ze ook écht in de nacht actief zijn en over het algemeen overdag niet zelf wakker worden. Een Witbuikegel is daarom ook beter geschikt voor mensen die voor s’avonds tijd hebben om de egel te verzorgen. Ze overdag wakker maken kan wel, maar stellen veel egels niet op prijs.

Eenkennigheid

Omdat Witbuikegel heel defensief kunnen zijn, zijn de meeste egels ook erg eenkennig. Dat houdt in dat ze zich voornamelijk hechten aan één verzorger. Tenzij je geluk hebt natuurlijk. Een tijdelijke verzorger zal dus ook een egel zien die zich vooral defensief gedraagt, terwijl de egel naar jou toe misschien wel heel sociaal is. Niet alle egels zijn eenkennig, maar veel egels zijn dit helaas wel.

Genoeg tijd

Witbuikegels zijn prooidieren en dus erg voorzichtig in her leren kennen van een nieuwe verzorger. Ondanks dat wij als hedgery veel tijd steken in het socialiseren van de egels voordat ze verhuizen, zul je ook zelf verder moeten gaan hiermee. Dat kost natuurlijk tijd en moeite! Omdat egels alleen het oprollen, sissen en stuiteren als defensiemiddel hebben, kan het enkele weken tot soms maanden kunnen duren voordat de egel zich écht op zijn gemak voelt. bij oudere egels kan het zelfs zijn dat ze nooit meer echt aan jou wennen. En natuurlijk verschilt hun karakter ook heel erg en kan het na verloop van tijd veranderen. We hebben verschillende schema’s om te helpen bij die eerste periode, zodat je zo goed mogelijk verder kunt met socialiseren. Houdt er rekening mee dat je in het begin zeker een uur per dag bezig bent met jouw nieuwe egel, tot je bij de laatste stap van het socialiseren bent.

De ruimte in huis

Witbuikegels zijn in de nachten erg actief en kunnen wel tot 4 kilometer per nacht rennen! Natuurlijk kun je dat in gevangenschap niet zomaar bieden, daarom zijn alternatieven om die beweging te bieden heel belangrijk. Een verblijf moet dan ook minimaal 100 centimeter breed en 50 centimeter diep zijn. Groter is altijd beter! Daarnaast zijn er meerdere manieren om veel beweging te bieden aan een Witbuikegel. Loopwielen zijn de makkelijkste en meest gebruikte mogelijkheid om de beweging te bieden. Deze moeten dan wel van plastic zijn, minimaal 30 cm in diameter zijn én geen sleuven of tralies bevatten. Een andere, minder gebruikte manier, is om de egel regelmatig vrij te laten rondrennen in een veilge kamer of onder toezicht in huis. Hierbij is het wel belangrijk, dat de ruimte een temperatuur is die geschikt is voor een Witbuikegel, dus minimaal 22 graden Celsius tot maximaal 27 graden Celsius en zo stabiel mogelijk.

Sociaal of eenkennig

Of een Witbuikegel sociaal of solitair is, ontstaan soms discussies over. En dat is op zich niet heel gek. Er werd aanvankelijk altijd gedacht dat Witbuikegels solitair zijn. En dat klopt ook wel. Er hangen namelijk veel risico’s aan het samen huisvesten van Witbuikegels en mannelijke Witbuikegels samen huisvesten kan uitlopen in vechten tot één of beide mannen overlijden aan hun verwondingen. Vrouwelijke egels samen huisvesten kan goed gaan, vooral als ze uit hetzelfde nest komen. Maar ook hier bestaat het risico dat ze uiteindelijk gaan vechten. Veel ervaren fokkers houden hun vrouwelijke egels wel samen, maar hebben altijd wel een plan voor het geval dat er wel iets mis gaat zodat dieren ook apart van elkaar gehuisvest kunnen worden. Zelf doen wij dit ook, echter adviseren wij beginnende houders altijd om elke egel apart te huisvesten. Meer ervaren houders (minimaal één egel gedurende het hele leven solitair gehouden) maken we soms een uitzondering voor, mits er voldoende mogelijkheid is om de dieren apart te kunnen huisvesten wanneer nodig.

%d bloggers like this: