THP

Hedgehog research and education platform

Reserveren

Is een Witbuikegel echt iets voor jou?

Heb je al wat ingelezen over deze dieren en denk je dat een Witbuikegel écht iets voor jou is? Dan kun je gerust contact met ons opnemen. We zullen je ongetwijfeld wat vragen stellen over je kennis over deze dieren. We zijn erg gehecht aan dierwelzijn en zijn dan ook best streng in waar onze dieren heen verhuizen. Twijfel je nog aan beetje? Dan hebben we hier een aantal belangrijke punten om goed over na te denken.

Ritme Witbuikegels zijn échte nachtdieren. Dat betekend dat ze overdag slapen en in de diepe nacht wakker worden. Als je een ochtendmens bent kan dit veel ergernis opwekken. Een Witbuikegel op je slaapkamer is dus geen goed idee, maar ook in verband met het vasthouden kan het handiger zijn als je zelf ook liever wakker bent tot in de late uurtjes. Wanneer een Witbuikegel overdag wakker wordt en dat regelmatig is, kan dat aangeven dat er iets mis is. Gemiddeld wordt een Witbuikegel in de avond rond 22:00 uur wakker en gaat door tot 06:00 uur. Maar dat varieert per Witbuikegel.
Gedrag Witbuikegels zijn niet erg hygiënisch en zijn bijna nooit zindelijk. Ze laten hun ontlasting vooral lopen op het loopwiel, die dus bijna dagelijks schoon zal moeten. Ze kunnen er ook behoorlijk vieze pootjes van krijgen, want ze vinden het niet erg om er zelf doorheen te lopen. Hun loopwiel weghalen is geen optie: ze kunnen tot wel 4 kilometer per nacht lopen! Daarnaast zijn ze over het algemeen erg lief en makkelijk, maar ze kunnen ook hun nukkige momenten hebben. Sommige egels hebben het nu eenmaal niet op veel aandacht, terwijl anderen het héérlijk vinden. Elke Witbuikegel is anders, dus verwacht vooral niet dat jouw egel zich aan een stereotype gaat houden!
Voeding Witbuikegels hebben een erg gevarieerd dieet. Als basis een goede kwaliteit kattenbrok, maar daarnaast zijn insecten en vlees ook zeker nodig en zo gevarieerd mogelijk. Enkel meelwormen of gekookt gehakt is dus geen optie. Groente en fruit kunnen ze niet goed verteren en hoeven dus niet veel gevoerd te worden. Of helemaal niet is ook goed, want het kleine beetje dat ze nodig hebben dat krijgen ze ook door levende insecten te voeren.
Huisvesting Zoals bij het kopje over het gedrag geschreven, zijn Witbuikegels erg actief en kunnen ze tot 4 kilometer per nacht lopen. Een groot verblijf met een passend loopwiel is een absolute must. Maar daarnaast is ook temperatuur cruciaal: Witbuikegels zijn dieren die van nature uit de halfwoestijn komen en hebben dus een hogere temperatuur nodig. Bij temperaturen onder de 20 graden Celsius kunnen ze in winterslaap proberen te gaan en omdat dit in gevangenschap niet mogelijk is, gaan ze in shock en kunnen ze overlijden. Vaak gebeurd het vrij snel en het voorkomen is dan ook een stuk makkelijker! De ideale temperatuur om ze te huisvesten is 23 tot 25 graden Celcius, 24 uur per dag. Dit kan door een keramische warmtelamp aan te sluiten op een thermostaat die de temperatuur automatisch regelt.
Gezondheid Witbuikegels worden nog maar sinds medio 1990 in Nederland gefokt en zijn dus relatief nieuw als huisdier. In het begin van deze tijd zijn er veel fokkers geweest die inteelt hebben toegepast om het aantal dieren te vergroten. De import van wilde dieren is sterk afgenomen en daardoor is de genenpoel nog maar erg klein. De afgelopen jaren gaat het gelukkig steeds beter, maar helaas heeft het er wel toe geleid dat er een aantal problemen kunnen optreden bij Witbuikegels. Zelfs wanneer een fokker zo zijn best doet om de egels gezond te houden, is het risico altijd aanwezig. In onze verkoopcontracten zijn hiervoor garantieregelingen opgenomen, maar het is belangrijk om een goed potje bij te houden voor dierenartskosten.

Als je naar aanleiding van dit lijstje het idee hebt dat je klaar bent om op de wachtlijst te staan, dan kun je gerust verder lezen. Wil je liever nog even wat verder inlezen, dan kun je daar de rest van de website voor gebruiken. De rest van de website buiten de hedgery pagina’s zijn in het Engels, maar je kunt ze eventueel vertalen door de plug-in rechts bovenin het scherm te gebruiken.

Wanneer je contact met ons opneemt en de klik van beide kanten goed is, kunnen we je op de wachtlijst plaatsen. Je wordt dan op de hoogte gehouden van het laatste nieuws, zodat je weet wanneer er eventueel een kleintje beschikbaar komt. We hebben een wachtlijst voor liefhebbers en één voor fokkers, dus laat ons altijd even weten of je met de egel wilt gaan fokken. Je krijgt dat extra informatie mee en kunnen je eventueel begeleiden en adviseren tijdens het voorbereiden en het gehele nest tot aan de verhuizing.

Reserveren

Gefeliciteerd! Je hebt eindelijk hét mailtje waar je op wachtte, en of het nu een week of 3 maanden is geweest, we willen toch graag altijd even weten hoe ver je al bent met voorbereiden en of je nog geïnteresseerd bent. Op de wachtlijst ben je namelijk nog niks verplicht en kun je ondertussen gewoon kijken bij andere fokkers. We horen wel graag of je intussen al een egeltje gevonden hebt, maar uit ervaring weten we dat dit niet altijd gebeurd. Dus we vragen het altijd na. Hoe we vanaf hier verder gaan in het proces, hangt er vanaf of je als liefhebber een egeltje wilt kopen of als fokker.

Liefhebbers Fokkers
Wanneer je als liefhebber een egeltje wilt kopen en aan de beurt bent om een kleintje te kiezen, dan … Wanneer je als fokker een egeltje wilt kopen en aan de beurt om een kleintje te kiezen, dan …

Het ophalen van jouw egel

Startpakket

Spread the love