Vakbekwaamheid

Besluit houders van dieren

Het besluit houders van dieren is een wetgeving die bepaald dat houders van dieren die bedrijfsmatig handelen, moeten beschikken over een certificaat dat bewijst dat ze dit volgens maatstaven doen. Of je bedrijfsmatig bezig bent, controleer je zelf en dien je zelf te bewijzen aan een controleur. Een fokker, opvang, winkel of handelaar valt onder deze wetgeving. Om te bewijzen dat je als bedrijfsmatige instelling voldoet aan het besluit, zijn er speciale cursussen opgericht die je leren over de huisvesting, verzorging, het fokken en het verhandelen van de dieren. Er zit ook een stuk wetgeving bij, om je te leren over verschillende wetgevingen met betrekking tot het fokken en verhandelen van dieren. Als je de cursus goed afhandeld, ontvang je een certificaat en ben je ‘vakbekwaam’. De cursussen zijn verdeeld over verschillende soorten dieren:

  • Hond & kat
  • Vogels
  • Vissen
  • Herpeten
  • Overige zoogdieren

Overige zoogdieren

De cursus ‘Besluit houders van dieren – overige zoogdieren’ is de cursus die nodig is om de vakbekwaamheidscertificaat te behalen die bij Witbuikegels hoort. Er zijn verschillende scholen die de cursus aanbieden met zowel klassikale lessen als online cursussen. De cursus bestaat uit ca. 6 weken lesmateriaal, een kennisexamen en een vaardigheidsexamen. Sommige scholen stellen ook een stageperiode als onderdeel van de cursus. Na het behalen van de cursus zal de bedrijfsmatige instelling moeten worden aangemeld bij het RVO. De vakbekwaamheid stuur je zelf in via het portaal. 

Onze vakbekwaamheid

Judith heeft op 8 februari 2021 haar cursus afgerond bij Citaverde College. Dit houdt in dat ze de cursus volledig heeft doorlopen, het theorie examen heeft behaald en ook het praktijkexamen met een voldoende heeft behaald. Zij heeft dus het certificaat ‘WB Overige zoogdieren (Besluit houders van dieren)’ en is daardoor gekwalificeerd om dieren te fokken en verkopen volgens de Wet Dieren.

Wanneer Judith niet beschikbaar is, worden er géén dieren verkocht. Daarom verkopen wij alleen op afspraak en hebben wij géén fysieke winkel. Het certificaat is altijd op te vragen tijdens het bezoek, maar wordt niet digitaal toegezonden ivm fraude. Wanneer bezoek op de egelkamer weer mogelijk is, zal het certificaat goed zichtbaar worden opgehangen.

%d bloggers like this: